Autoimmun betegségről

Autoimmun betegségről

Kutatások alapján minden autoimmun betegnél megfigyelhető volt három közös vonás :

-bél áteresztés

-gluténérzékenység

-bélflóra állapotának felborulása

A betegség elterjedése a nyugati étrend terjedésével hatványosan növekedett .

Autoimmun betegségekre pár példa :

-minden féle allergiás megbetegedés , bőrkiütés ,ekcéma ,pajzsmirigy betegség , ízületi gyulladás  ,cölákia ,  1 es típusú cukorbetegség ,crohn betegség ,  akne , ételallergiák ,csalánkiütés , krónikus fáradtság , krónikus hepatitis , cisztás fibrózis ,hasnyálmirigy rák ,vastagbélgyulladás ,pánikbetegség , asztma  stb….

 

Az autoimmun folyamat kialakulása :

A nyugati étrenddel olyan táplálékok jöttek , melyek lebontásához az emberi szervezet nem adoptálódott . ( Cukor ,Tej , gabona , burgonya , kukorica , hüvelyesek ….) Ezért ezek az ételek számunkra elég erősen, bélnyálkahártya károsítóak .

A bennük találhatóak bizonyos agresszív fehérjék ,melyekkel a szervezet még nem tud megküzdeni 😦 glutén , gliadin , szaponin , lektin , szlonanin stb …) a bélbolyhokat , a bélfalat  irritálják , gyullasztják ,vékonyítják , lyukasztják .

A bélrendszerünk feladata az lenne , hogy a mérgeket , toxinokat , allergén anyagokat, emésztetlen dolgokat, idegen fehérjéket stb.. megtartsa magában ,védve a szervezetet tőlük , majd a széklettel kiürítse .

De , amint ez a védelmi rendszerünk kilyukad az agresszív fehérjéktől ,gyulladásoktól , funkcióját már csak részlegesen tudja végezni , így a bélen keresztül át jutnak idegen fehérjék ,emésztetlen dolgok a vérrendszerbe , onnan meg szabad az út nekik bárhová  . Az immunrendszer azonnal reagál rá , ellenségnek véli és támadni kezdi . Sajnos a legtöbb esetben ezek az idegen fehérjék szerkezeti felépítése, hasonlít valamely szervünk szerkezeti felépítéséhez ,így az immunrendszerünk a hasonlóságot észleli és támadást indít a szervünk ellen is . Erre szokták mondani ,hogy az immunrendszer túl működik ,és beindul az autoimmun folyamat .

Milyen szervünket érhet támadás ?

-A tejtermékekből bejutó fehérjék szerkezete hasonlít a tüdőben található folyadék szerkezeti felépítéséhez, így alakulnak ki az allergiás , asztmatikus betegségek.Gyermekkorban amikor még a bél eleve áteresztő ,akkor nagyon veszélyes gyermekeknek tejtermékeket adni , vagy tápszereket , mert egészen biztos ,hogy allergia , asztma fog kialakulni . Ha  a bélrendszere a gyermeknek összeforr , akkor szokta mondani az orvos hogy ” kinőtte” az asztmát .Ez azért történhet meg ,mert már akkor a bél megtartja a veszélyes anyagokat ,és nem engedi a véráramlatba ,így az immunrendszer nem érzékel ellenséget többé és megnyugszik ,megszűnik a gyulladás , így a betegség is .(Amíg a bélrendszer újra áteresztővé nem válik az irritáló ételektől )

-A gabonafélékből bejutó fehérjék ,nagyon sok szervünkhöz hasonlítanak , köztük a pajzsmirigyhez , az agyhoz , az ízülethez ,  az idegrendszer stb…  Véráramlatba jutáskor , itt már két dolog történhet , vagy maga az immunrendszer támadja a szervünket ha hasonlóságot vél felfedezni , vagy az agresszív fehérjék raktározódnak el bennük és folyamatosan gyullasztják a szerveket , pl. az agyban akár az irányítást is át tudják venni és kialakulhat a pánikbetegség , vagy a folytonos ingerlékenység és agresszivitás .(ami valljunk be elég gyakori látvány mostanában,egyre több az agresszív ember ,vagy  aki éjszaka felriad heves szívverésre ,halálfélelemmel párosulva ) Leggyakrabban azonban a pajzsmirigyet támadják.

Hozzávetőleges még meg említeném azt is , hogy a glutén ( alfa gliadin ) bizonyítások alapján 187 betegségért FELELŐS !!

Mit tegyünk ha már kialakultak az autoimmun betegségek ?

Legelsőnek is meg kell szüntetni a béláteresztést ,vissza kell állítani a bélflórát , és a gyulladásokat meg kell szüntetni .Ha gyógyszert szedünk , mihamarabb törekedjünk annak elhagyására, hisz egy ördögi körbe kerülhetünk miatta .Sokan szednek pl. a pajzsmirigybetegségük miatt gyógyszert ,ami egyértelműen béláteresztésből alakult ki . A gyógyszerrel több kárt okozunk  mint hasznot , hiszen a gyógyszerek nagy mértékben gyullasztják a bélrendszert, így a béláteresztést csak még jobban fokozzák .Minél nagyobb a béláteresztés a betegség annál intenzívebb lesz , az orvos annál nagyobb adagot ír elő….. és már bele is kerültünk az ördögi körbe ,amiből így soha nem keveredünk ki , csak akkor ha gyökeresen változtatunk!

Erre tökéletes megoldás egy teljes körű életmódváltás melyben  el kell hagyni azokat az ételeket ,és gyógyszereket ,melyek a bélrendszerben további kárt okoznak ,vagy épp tápanyagokat vonnak el a szervezettől .

Paleoba életmódban eleve elhagyjuk a gabonákat , a tejtermékeket , a hüvelyeseket ,a burgonyát , a rizst , a kukoricát, a cukrokat , szóját és mindenféle adalékanyagokat ,de egy autoimmun betegeknek további ételek elhagyása is KIEMELKEDŐEN fontos ,nekik inkább ajánlott a NatuRestore életmód ,mely a szervezet , natur visszaállítására épül  !!!!

A paleó azért lesz kevés néhány esetben , mert abban engedélyezettek olyan ételek is melyek egy autoimmun beteg számára veszélyesnek számítanak ,és a szervezetbe problémákat tudnak okozni .Ilyenek a következő ételek melyeket a NatuRestore étrendben a paleón túl is elhagyásra javasoltak :

-a magvak amik veszélyesek a fitátok miatt ,mert elvonják az ásványi anyagokat ,tehát felszívódási zavarokat okoznak ,ezáltal fokozzák a béláteresztést ,illetve rossz irányba billentik a bélflórát .Magas még az omega 6 tartalmuk is ,amik fokozzák a gyulladásos folyamatokat .

-a paradicsom ,a paprika és a padlizsán, veszélyes a  : szolanin, a szaponin ,kapszaicin miatt, amik a szivárgó bélen keresztül a szervezetbe jutáskor ,gyulladásokat okoznak .

-a sajtokban  és a ghi-ben ( tisztított vajban ) vannak olyan maradványok ,amik a bélen átjutva nagy zavart tudnak okozni.Nagy gond még ,hogy a bélrendszerben található  E. Coli baktériumtörzseket táplálják ,ami az egészséges bélflóra felborulását okozza .A nyákról amit képeznek a tejtermékek nem is beszélve ,melyek fokozzák a béláteresztést ,és tápanyag felszívódás gátlók is .

-probléma még a stevia , mert szerkezete hormonszerű ,és egy autoimmun betegnél  egy hormonális szabályozás hatás , nem jön valami jól !

-az eritritet ritkán ajánlott enni csak, helyette inkább természetes édesítőket kell használni  , de ezt is minimálisra fokozva ( ha lehet maximum heti egyszer – kétszer  ) vagy együnk gyümölcsöt ha édesség ehetnékünk van , de ez sem legyen több ha eszünk néha néha : napi 3 nagyobb gyümölcsnél .Gyümölcsök terén a legeslegjobb választás a bogyós gyümölcsök  szezonális gyümölcsök , erre törekedjünk vagy a savanyúbb almára ,vagy a zöldbanánra .

-pajzsmirigy alul működés esetén hanyagoljuk a keresztesvirágúakat : brokkolit , karalábét és a karfiolt is ,mert pajzsmirigy gátló hatásuk van és göb képzőek is .

Amennyiben a szervezetet megkíméljük azoktól az ételektől, melyek bél gyulladásokat okoznak , és helyette bélflóra tápláló ételeket is eszünk ,akkor a bélrendszer helyre fog jönni , be fog forrni . A zavarok és a bélflóra helyreállításához viszont fontos segíteni a szervezeteket vitaminokkal , táplálék kiegészítőkkel ,mert a szervezet ezeket nem tudja magától előállítani , élelmünk sem tartalmazza  már sajnos a megfelelő mennyiséget ,így nekünk kell kívülről bevinni és segíteni az immunt .Fontos kiemelni még az autoimmun betegeknél a nehézfémek kiürítését is a szervezetből akár máriatövissel , vagy Huminiqum termékkel  , az amalgán tömések azonnali eltávolításával ,illetve az alumíniumos golyós dezodorok leváltása is fontos !

Sok ember nem is gondol rá ,de a folyadék bevitelünk minősége is fontos ,és az is milyen vízben tisztálkodunk .A csapvízben található klór és egyéb szennyező anyagok is elég jelentősen fellelősek az autoimmun folyamatokért .A víz legfontosabb szerepe a méregtelenítés lenne ,de ha már eleve méreggel teli vizet veszünk magunkhoz ,mint folyadékpótlás , abból is főzünk ,akkor eleve csak a szervezetünket terheljük vele ,nem pedig méregtelenítünk .Fürdéskor annyi klór kerül be a szervezetünkbe a meleg hatására a kitágult pólusainkon keresztül , hogy az erősen egészségkárosító hatású .A klór az érrendszerünktől kezdve a pajzsmirigyünket , a tüdőnket mind mind károsítja ,ha minden nap  klóros vízben fürdünk,akkor ezt minden egyes alkalommal megtesszük …….. Ajánlatos ez ellen is mihamarabb tenni ,és egy olyan ivóvízszűrő ,és fürdővízszűrő készüléket beszerezni ,ami ezeket kiszűri .

Fontos vitaminok amiket minden nap érdemes szedni ,ha beteg az ember , ha egészséges ,de ha beteg ,akkor nagyon nagyon fontos :

-Omega 3 ( ezt ajánlom )

-D vitamin 10.000 NE / nap  ( ezt ajánlom )

-K1 – K2 vitamin  1.000mcg / nap  ( ezt ajánlom )

-Magnézium testsúly kilogrammonként 6 mg  ( ezt ajánlom )

-C vitamin ( L aszkorbinsav ) napi szinten folyamatosan vízben inni ( ezt ajánlom )

-nyomelemek pótlása és nehéz fémkivezetés egyben   (  ezt ajánlom  )

-pajzsmirigy betegeknek fontos még a szelén napi 300 mcg ( ezt ajánlom ) vagy természetes formában napi 2 szem paradió ( ezt ajánlom )

Milyen ételekre törekedjünk a mihamarabbi gyógyulás érdekében ??

– Első 2 hónapban érdemes a napot Útifű maghéjjal indítani , hisz az útifűnek rendkívül jó tulajdonsága az ,ha megfelelő mennyiségű folyadékkal isszuk , hogy a bélrendszert takarítja , a bélbolyhok közül szépen ahogy halad előre, letakarítja a salakanyagokat ,és beindítja  a bélmozgást .Beállítja a széklet folyadéktartalmát megfelelőre ,tehát sem hasmenés ,sem székrekedés nem lesz az időben, mikor fogyasztjuk ! Ez nagyon fontos hisz a bélrendszerünket kell begyógyítani mihamarabb . Ehhez ajánlok egy jó kis receptet  ide kattintva ,de akár egyszerűen egy pohár teába , vízbe is bele lehet tenni és úgy meginni . 5 hónap kihagyás után újra kezdhető, de ekkor már elég csak 2-3 hétig fogyasztani ,és újra 4- 5 hónapig szüneteltetni .

-Törekedjünk minél több meleg levesre , főleg belsőségekkel főzött húslevesre , vagy csontlevesre , vagy zöldséglevesekre . A leves nagyon jó bélnyugtató , gyulladás csökkentő ,a belsőségek pedig rengeteg ásványi anyaggal és vitaminnal látják el a szervezetet természetes formában .

MINDEN  étkezéssel együnk valamilyen  vegyszermentes fermentált zöldséget ( abban az esetben ha az autoimmun betegség mellé nem társul hisztamin intolerancia , ha igen ezt hanyagoljuk vagy együnk mellé antihisztamin tartalmú élelmiszereket ) és  NYERS ZÖLDET  ( pl ,uborkát , bármilyen saláta levelet ,hagyma csírát stb..) főleg hús mellé ,mert ezek lúgosítanak  és sok vitamint is tartalmaznak .Legjobb ha nem vegyszeres ,de ha olyat nem kapunk ami bio ,akkor Huminiqum terméket mindenképpen vigyünk be , hogy az kitisztítsa a májat ezektől a vegyszerektől .

FONTOS , hogy legyünk kitartóak , mert ha betartjuk az étrendet ,nem gyullasztjuk tovább a bélrendszert ,és segítjük a szervezetünket vitaminokkal ,hogy a hibákat tudja javítani ,akkor a szervezet helyre hozza magát.

Autoimmun betegeknek érdemes tovább olvasni a NatuRestore étrendről ide kattintva.

 

Reklámok

22 hozzászólás a(z) Autoimmun betegségről bejegyzéshez

 1. Dávid szerint:

  Bátor írás, főleg az a része, hogy hagyjuk el a gyógyszerek szedését.
  Ezzel kapcsolatban kíváncsi volnék, hogy az első mondatban elmített kutatásokra van-e valami referencia?

  • julcseekapaleo szerint:

   Köszönöm kérdésedet!Természetesen van ,ezt nem én találtam ki .A paleo magazinban is olvashatsz egy cikket az autoimmun betegségről ,amiben szintén írnak ezekről a kutatásokról .Nyugodtan utána lehet nézni ,de ha ebbe mélyebben bele akarod ásni magad Szendi Gábor biztosan segít majd neked ebben !A gyógyszerekről pedig nincs jó véleményem ,a gyógyszer nem paleo ,én sem szedek , mégis életben vagyok még ,sőőt most élek csak igazán 🙂

   • Éva Szolnoki szerint:

    7 hónap paleó után elhagytam a pajzsmirigy alulműködésre szedett gyógyszert.
    Eredmény: 100 TSH 4 helyett. Rosszullét, gyengeség, álmatlanság stb, stb.

  • Éva Szolnoki szerint:

   7 hónap paleó után elhagytam a pajzsmirigy alulműködésre szedett gyógyszert.
   Eredmény: 100 TSH 4 helyett. Rosszullét, gyengeség, álmatlanság stb, stb.

 2. Éva Szolnoki szerint:

  Kedves Julcseeka!
  Pajzsmirigy alulműködésem van. Sokszor főzök húslevest, amibe mindenféle zöldséget belepakolok. Mi a helyzet a kelkáposztával, ehetem, nem ehetem? (Eddig megettem) A karfiolt, karalábét már nem eszem meg, csak belefőzöm.
  Köszönöm a választ, Éva!

  • julcseekapaleo szerint:

   Kedves Éva 🙂 !
   Ha Pm alulműködő vagy ,akkor a keresztesvirágúak kerülendők ,mert gátolják a pajzsmirigy működést ,és golyva képzőek is !
   Amennyiben belefőzöd a levesbe az teljesen ugyanolyan ,mintha meg ennéd ,a kelkáposzta is ide tartozik .Én is úgy főzöm a levest,most is épp most lett kész , répát , fokhagymát ,hagymát , sok zöldséget , zellert , petrezselymet tettem bele csak meg sót és borsot és nagyon nagyon finom ! Ennél egészségesebb ételről nem tudok 😀 Puszi !

 3. Noémi szerint:

  Kedves Julcseeka!
  Engem az érdekelne, hogy a magok, amit autoimmun betegek ne egyenek, pontosan miket fed le. Azért kérdezem, mert az engedélyezett listán amit kinyomtattam, van fenyőmag, mandula stb., amik az én fogalmaim szerint magok, viszont a listán nincs jelölve, hogy autoimmun betegségek esetén kerülni kell. Így nem tudom pontosan, mik azok a magok, amik a fitátok miatt nem szabad fogyasztani. Előre is köszönöm a válaszod 🙂

  • julcseekapaleo szerint:

   Kedves Noémi!
   A listát nem én készítettem ,ezért nincsenek megjelölve rajta a magvak ,miszerint autoimmun betegek nem ehetik . Az összes létező mag tartalmaz fitátot , így egy autoimmun betegnek ,aki már eleve tápanyaghiányos , nagyon káros a szervezetére nézve . A fitátok olyan fehérjék ,melyek el szívják az ásványi anyagot a szervezetből ,és egy eleve tápanyaghiányosa szervezetben ez akár életveszélyes is lehet ! Meg kell említenem még , hogy a kakaónak ,így minden csokoládés dolognak is ,rettentően magas a fitát tartalma ,ezért az is kerülendő vagy lecserélendő karobporra .

 4. ildiko szerint:

  Kedves julcseeka,
  Eheto e a tojas atereszto belszindroma eseten?

  • julcseekapaleo szerint:

   Amennyiben allergia vizsgálat esetén nincs allergia sem a fehérjére sem a sárgájára akkor igen ,ehető .Aki nem végzett ilyen tesztet annak viszont szoktam ajánlani ,hogy a biztonság kedvéért ,legalább 1 hónapig a fehérjét ne egye, majd fokozatosan vissza vezetheti .

 5. Éva Szolnoki szerint:

  Kedves Julcseeka!
  Pajzsmirigy alulműködéssel ehetek e fügét? Mi a helyzet az útifű maghéjjal?
  Köszi a választ, Éva!

  • julcseekapaleo szerint:

   Kedves Éva ! ehető mind kettő 🙂 Bár a füge magas cukortartalma miatt , csak ritkán enném ,mert a szervezetben a sok cukor gyulladásokat okoz .

 6. ildiko szerint:

  A lanyomnak csunya pattanasai vannak, paleo nem segitett. Egy honapja attert autoimun paleora a tojast is kihagyta, ami eleg nehez. A pattanasok nem tuntek el de nem annyira gyulladtak. Ket napja evett tojassargat, de ujjabb gyulladt pattanasok jottek ki. Most ujra lemondott a tojasrol. Remenykedunk. Ildiko

  • julcseekapaleo szerint:

   Vannak olyan emberek ,akik allergiásak a tojásfehérjére ,általában a tojásfehérje az emberek 80% ánál gondot okoz .Akinek gyulladt pattanásos az arcbőre paleo előtt is annak kell legalább 8-10 hónap szigorú autoimmun paleo tojás nélkül , hogy az kitisztuljon . A tojást visszavezetni az arc kitisztulás után lehet csak ,de akkor is csak a sárgáját ,és csak akkor lehet meghagyni ha nem okoz problémát .Nem tudom lányod elérte e már ezt az időt ? Figyelni kell a gyümölcsre is ,mert azok is pattanásokat okoznak a gyümölcscukor miatt ,és minden egyéb természetesen édesítő is .Le kell szoknia az édes ízről ,de ha mégsem megy. akkor neki nagyon nagyon ritkán az eritritet ajánlom .Ez sem egészséges épp ezért csak ritkán ,de gyulladásokat legalább nem fog okozni .A tejtermékek is pattanásokat okoznak ,még a kemény sajtok is ,tehát azt is kerülni kell .Fontos lenne a májat segíteni , máriatövis kivonattal , vagy teával ,illetve a napraforgó lecitinnel ,cocomasban feloldva reggel és este . Webáruházunkban mindegyik megtalálható .

 7. Melinda szerint:

  Szia Julcseeka!
  Én így tudom, hogy a hashimotosoknak nem szabad jódot bevinni. Viszont a huminiqum tartalmaz jódot! Akkor most szabad vagy nem?

  • julcseekapaleo szerint:

   A vitaminok és ásványi anyagok felszívódásához meg kell lenni minden létező ásványi anyagnak és nyomelemnek ahhoz hogy minden fel tudjon szívódni . A legtöbbnek van egy elővitaminja és ha azt nem visszük be a láncfelszívódás megáll ,és a soron következő vitaminok nem tudnak felszívódni ,és kiürülnek a vizelettel .
   A himuniqum termék annyira csodálatos ,hogy minden ásványi anyag és nyomelem megtalálható benne , pont olyan mennyiségi arányban mint ahogy a szervezetben a felszívódáshoz szükséges .Ennél csodálatosabb terméket ,amit a természet adott nekünk még nem láttam . Ha nem vinnénk be jódot, akkor nagyon sok ásványi anyag és nyomelem nem tud felszívódni .Egy pajzsmirigy betegnek eleve tápanyaghiánya van ,és nagyobb gondot okozunk ha meggátoljuk a felszívódásukat ,tehát ha nem viszünk be legalább egy pici jódot . A huminiqum mellé az biztos, hogy nem szabad szedni semmi más jód tartalmú ételt , tehát a sót is csak a tiszta NaCl sót szabad !!Erre figyelni kell !!

   • Melinda szerint:

    Értem, köszönöm. Én mégis félek, hogy még jobban belobbantaná az amúgy is gyulladásban lévő pm-et. Nem tudom mitévő legyek.

 8. Oszlányi Judit szerint:

  Szia Julcsee!
  Nagyon tetszik a blogod!
  Nekem egy súlyos betegség után alakult ki RA betegség . Gyógyszert nem szedek 12. napja tartom a nekem ehető élelmiszereket, sajnos még vannak nehezebb napok😩 Érdeklődnék mennyi idő elteltével csökkennek a tünetek?
  Üdvözlettel : Judit

  • julcseekapaleo szerint:

   Kedves Judit , kérlek írja rám a Facebookon , vagy az e-mail címemen , hogy át tudjuk beszélni a dolgokat részletesen . Köszönöm : Julcseeka

 9. Andrea Erős szerint:

  Szia Julcsee! Most találtam rá a blogodra. Nagyon érdekel és szeretnélek privátban megkeresni, hogy talállak meg? Üdv: Andrea

 10. Szabó Csabaáné szerint:

  Kedves Julcsee! Számomra nagyon sok hasznos informákiót találtam és köszönöm szépen.Egy dologot szeretnék kérdezni?A kókuszt az autoimmun betegeknek csak kompromisszumként ajánlod.Ettől függetlenül a kókuszolajat(kókuszzsírt) és kókusztejet bátran lehet használni autoimmun betegnek? Üdv.:Melinda

  • julcseekapaleo szerint:

   Szia Melinda! Igen, mert a kókuszlisztben több fitát van, mint a kókusztejben és és kókuszolajban 🙂 Nagyon köszönöm a visszajelzésedet, és örülök, hogy tudok segíteni ! Szeretettel : Julcseeka

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s