Mi a baj a kölessel?

Nagyon sokan teszitek fel ezt a kérdést, ezért eljött az ideje, hogy ezt bővebben is kifejtsem.

Goitrogénes növények közöl  a legproblémásabb és legjobban fogyasztott növény a köles, de meg fogok említeni még más növényeket is.

Mi a probléma a kölessel? Miért tartozik a problémás élelmiszerek közé?

A kölessel önmagában semmi!

A szervezetünkben zajló folyamatokkal van a baj, de az is a környezetünk miatt.

Sok jót hallani a kölesről és talán elmondhatjuk, hogy a köles fogyasztásunk napra napra nő, nagyon népszerű termékről beszélünk és mivel olcsó alapanyag így a mentes élelmiszer gyártók közül, szinte mindenki használja, de ha nem a kölest, akkor vagy a teffet vagy a cirkot biztosan. Van valami közös mindháromban azon kívül, hogy olcsó.

Köles jótékony hatásairól már szerintem mindenki hallott, de írok egy jó párat, ami elég kecsegtető szempont a most élő ember számára, talán még az ízéhez is hamar hozzá lehet szokni, ezért fogyasztják egyre többen.

  • Lúgosító hatású
  • Könnyen emészthető
  • Nem puffaszt
  • Magas rosttartalma
  • Értékes ásványi anyagokat tartalmaz
  • Teljes értékű növényi fehérje forrás
  • Erősíti a hajat, a körmöket szépíti a bőrt
  • Védi az érfalat stb…

Számos olyan dologgal kecsegtet a fogyasztása, hogy első hallásra mindenki elkezd vágyakozni arra, hogy mihamarabb elkezdhesse fogyasztani. Tudom, hisz ez nálam sem volt másképp, jó pár évvel ezelőtt.

Amikor el kezdtem fogyasztani én nem épp ezeket a dolgokat tapasztaltam. Hanem, hogy fogyasztás után elkezdett szúrni a pajzsmirigyem, párom meg nagyon ideges feszült volt tőle. Legyintettem, hisz olyan sok jó dolgot írtak a kölesről, hogy biztos csak beképzeljük ezeket, majd évekig fogyasztottuk tovább, persze a tünetek soha nem múltak. Tehát volt egy tapasztalatom és volt egy elméleti hitrendszerre épült tudásom, a kettő közül a hitrendszerem győzött, addig a pontig amíg külföldi kutatások olvasásából nem köszönt vissza ugyanaz, amit mi tünetként tapasztaltunk. Majd sok webes böngészés hatására találtam egy magyar oldalt is, ahol ezt a saját nyelvemen is kivesézik.

Közben a kutatásim fonalai összeértek, miközben tanulmányoztam az emésztést, főleg hogy miért puffadunk, tanulmányoztam a jódhiányt és a pajzsmirigy alulműködést. Mikor ezek összeértek és rájöttem nem különböző dolgokról kutakodtam, hanem ezek egy és ugyanaz okból vannak nagyon meglepődtem.

Nézzük mi is történik a szervezetünkben, ami miatt a köles nem ajánlott fogyasztásra?

A jód mint elveszett, a szervezet számára nélkülözhetetlen eszenciális elem tanulmányozása közben kiderült, hogy minden ember jód hiánnyal küzd. Igen! Jól olvastad, minden ember, persze kivétel ebből az, aki már tudatosan több éve pótolja a jódot a jódprotokoll alapján és a jód telítettségi teszt elvégzés után, megbizonyosodott, hogy már nincs jód hiánya. 

Ebbe itt részletesen nem szeretnék bele menni, de akit bővebben érdekel a téma, és meg szeretné tudni, mely szervünk éhezik még a jódra, ebben a könyvben szájba rágósan minden le van írva. Könnyen olvasható, érthető…én pár óra alatt végeztem a könyv kiolvasásával úgy hogy valóban értettem mindent!

http://julcseekalife-webshop.hu/spd/JK001/A-gyogyito-jod-Lynne-Farrow

gyógyító jód

Folytatom…. ha minden ember jódhiányos, akkor egyből összefüggést találtam a pajzsmirigy alulműködés és a jód hiány között, persze az alulműködésnek vannak más fontos kiváltó okai is mint pl. a magas állati zsiradék és fehérje fogyasztás, EBV vírus fertőzés ( Talán erről majd később szintén születik egy cikk )

A pajzsmirigyünk feladata, hogy T3 és T4 hormont termeljen. Ezt viszont jód nélkül nem tudja előállítani. Ha a szervezetünk eleve jód hiányos, hogyan várhatjuk el a pajzsmirigyünktől, hogy elegendő hormont tudjon termelni? Magyarország jód hiányos terület, a zöldségekben, gyümölcsökben szinte semmilyen jód nem található már, a kismama vitaminok jódmentesek…elég mély gödörbe jutottunk, nem hiszed? Ha téged még nem diagnosztizáltak Hashimotoval,  pajzsmirigy alulműködéssel, kérdezgesd csak meg az ismerőseid, meg fogsz lepődni mennyi mindenkit már igen.

A pajzsmirigyünk nem tud jód hiány miatt elegendő hormont termelni, ezért az orvostudomány ott tart, hogy a valódi okot nem látja (vagy látja és csak titkolja …. nem szeretnék álláspontot foglalni, mindenki gondolja ahogy akarja), csak az állapotot és megpróbálja a tünetet kezelni mégpedig kívülről bevitt hormonokkal. Ha nem tud termelni a pajzsmirigy hormont, semmi gond, vigyük akkor be kívülről. Jaaa és jódot nehogy merjünk szedni, ezt kifejezetten erős hangnemben még ki is jelenti az orvos. ….. hm ha ez most beléd csapódott akkor rájöttél milyen félelmetes ez, nem? Én például még senkit nem ismerek, akinek a hormonpótlástól rendbe jött volna a pajzsmirigy hormontermelése, tehát ez már eleve örök életre szóló zsákutca.

Amit nem írnak a köles, cirok és teff hatásairól, az az hogy nagyon erős goitrogének. Ez sok embernek nem mond semmit, de mondjuk akit alulműködéssel diagnosztizáltak az már a neten utána olvashatott, hogy a keresztesvirágú növényeket el kell felejteni, mint pl, a karfiol, karalábé stb.. mert gátolják a pajzsmirigy hormontermelését. Sokan nem tudják mi miatt csak tudják, nem ehetik, nem is eszik. A keresztesvirágú növényekben ami gátolja a pajzsmirigy működést az a goitrogén vegyület, de ezekben közel sincs annyi, hogy problémát okozzon. 

Viszont azt lehet te is tudod, de nem biztos, hogy a keresztesvirágú goitrogén vegyület  tartalmú zöldségeket, ha kitesszük hő hatásának, akkor ez a vegyület már nem lesz hozzáférhető benne, így biztonságosan fogyasztható a zöldség. forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Goitrogen

Na itt jön képbe a köles, a teff és a cirok. Mind három tartalmaz hasonlóan, mint a keresztesvirágúak, goitrogén vegyületeket, de azt a fajtát, amik hő hatására még jobban hozzáférhetőbbek lesznek, így kifejezetten erősen gátolja a pajzsmirigyünk jódfelvételét, így a hormontermelését is. Nem hiszem, hogy ezeket valaki nyersen fogyasztaná, tehát elmondhatjuk, hogy minden esetben hő kezelve fogyasztjuk.

Nincs azzal nagyon nagy baj, ha mondjuk havi 2-3 szor eszel kölest, vagy néha néha megeszel egy köles, teff vagy cirok lisztből készült péksütit, vagy bármilyen palacsintát vagy akármit amit a lisztkeverékből el tudsz készíteni. De az, hogy reggel megeszel egy köles lisztből készült kakaóscsigát, majd ebédre köles lisztből készült galuskát köretnek, uzsira egy kis almás pitét köles lisztből, majd vacsira egy köles lisztből készült tortillát mellé meg egy kis maradék köles lisztes almás pitét, majd másnap köles túrós köles tésztás csigát, majd kipróbálod a legújabb lisztkeveréket amit a polcról levettél, mert mindenhol reklámozzák, ami teff lisztet tartalmaz és sütsz belőle egy finom kenyeret… szerintem  nem sorolom tovább, értitek ti a lényeget!

Sok emberrel beszélgetek, így látom az ördögi kört, amit nem csak önmagam tapasztaltam, hanem ebbe sorra esik bele egyre több ember.

Ezt csak tényleg röviden megemlítem. A pajzsmirigyünk szabályozza az egész anyagcserénket. Ha alulműködik, tehát kevés a hormontermelésünk, akkor az anyagcserénk is lassú. ( erre mondják, hogy hízunk, miért is? ) Tehát a gyomorba nem fog termelődni ennek hatására elegendő sav az ételek megemésztéséhez, jön a bakteriális reflux, mert a megemésztetlen ételeket elkezdik a bacik enni, rothadásnak indulnak, nincsenek kellőképpen előkészítve az emésztésre, majd a hasnyálmirigyünk szintén csökkentett üzemmódban nem fog termelni elegendő inzulint, lebontóenzimeket, máris IR gyanúval mehetünk a dokihoz, a rothadó ételt nem tudjuk megfelelő lebontó enzim hiányában a szervezet számára hozzáférhetővé lebontani, így kialakul a tápanyaghiány és az ezzel járó betegségek, arról ne is beszéljünk, hogy a lebontatlan ételmaradékok tovább rothadnak elszaporodnak a patogén bálflórák, a jótékonyak éhen halnak, elkezdünk mindentől puffadni, hasmenésünk lesz, székrekedésünk, fáj a hasunk. Ha a jó bélflóránkat már szépen kiirtottuk az ördögi körként visszahat a pajzsmirigy működésünkre is, máris ördögi körben vagyunk…és erre rá esszük az iszonyatosan nehéz emésztésű állati fehérjéket, tojásokat, mert a szénhidrátot az Ir miatt nem ehetjük az orvos letiltott róla, nem eszük a gyümölcsöket ami tápanyaggal látna el, mert az orvos letiltott róla, sok zsiradékot eszünk mert talán attól még nem puffadunk…és mivel a húst, tojást, zsiradékot még egy normál anyagcserével rendelkező embernek is nehéz lebontani,  a mi alulműködésünkkel esélytelen, így tele leszünk rothadó ételmaradékokkal amiből adódik, hogy tele leszünk ammónia gázokkal, végképp kipusztítjuk a jó bélflóránkat, elhízunk, főleg hasi tájékon, mert közben éheznek a sejtjeink is és a kortizolunk az egekbe, amitől még jobban zsírosodunk….

és éjszaka tele sírjuk a párnánkat, mert már senki nem tud rajtunk segíteni.

Sajnálom, hogy sok embernek tükröt tartottam most. Azért tudom ilyen szépen leírni, mert tapasztalatból jöttek a szavak, ezeken mind keresztül menten…. és 10 levélből  amit kapok 10 pontosan ugyanerről  szól, amiket most én itt levezettem, reményvesztett levelek amik tömegesen érkeznek hozzám. 😦

A JÓ HÍR. Van kiút az ördögi körből.

Ezeket mind összességében látva, TUDATOSAN fejlesztettem saját magamnak olyan lisztkeverékeket, amik ha ki akarok kerülni az ördögi körből akkor fogyasztani tudom. Már több éve fogyasztom jómagam kikerülve az ördögi körből…..és  Minden esetben 100%-os visszajelzésekkel eljutottunk odáig, mivel folyamatos kapcsolatban vagyunk a fogyasztókkal, hogy a lisztkeverékeink piacra is kerültek, azt megeőzően A Julcseeka konyháról tudtak a fogyasztók kész termékeket rendelni. Nincs még egy olyan vegan lisztkeverék a  piacon, amiket fejlesztettem és bizony nagyon nagy a szükség rájuk. Fogyasszátok szeretettel ❤

Itt tudod őket megrendelni:

http://julcseekalife-webshop.hu/

HA BŐVEBBEN OLVASNÁL AZ ÉN ÉLETEMRŐL, HOGY MILYEN SZENVEDÉSEKET KELLETT MEGÉLNEM, MIRE TUDATOSAN KEZDTEM EL ÉLNI AZ ÉLETEMET MINDEN TERÜLETÉT, ITT OLVASHATSZ RÓLA:

Kövess a facebookon hasznos Tudatos életmód tanácsokért, receptekért:

https://www.facebook.com/Julcseekaetkezztudatosan

Instagram: https://www.instagram.com/julcseekalife/